Stukje cultureel - Reisverslag uit Taiyuan, China van Leonie Luijendijk - WaarBenJij.nu Stukje cultureel - Reisverslag uit Taiyuan, China van Leonie Luijendijk - WaarBenJij.nu

Stukje cultureel

Door: Leonie

Blijf op de hoogte en volg Leonie

17 April 2007 | China, Taiyuan

Ni men hao!

Daar ben ik weer eens met een wat cultureler verhaal vandaag. Iedereen denkt namelijk dat ik aan het luieren ben en dat valt wel mee hoor! Ik bikkel erop los en hier het bewijs.

(Ten eerste stinkt het in dit internetcafe heel erg naar pis en toch zit ik hier, dat is al bikkelen!)

Dit weekend ben ik een weekend naar de Wutai Mountains geweest. Dat is in deze provincie (Shanxi) echt een toeristische trekpleister. Bussen volgepropt met Chinezen kwamen we onderweg tegen. We vertrokken zaterdagochtend om 8 uur... Ook mister Pang (jullie allen bekend inmiddels) was natuurlijk weer present en zat met zijn kleine kannetje met kokend water voorin de bus. De gids was een meisje van een jaar of 25, die zegt dat ze engels spreekt. Als je met die insteek naar haar luistert, kun je af en toe wat zinnen verstaan. Tijdens de busrit van ruim 5 uur kwam ze ook steeds met allerlei "leuke" intermezzo's zoals chinese mopjes en spelletjes... alleen kwamen die op de vroege morgen nog niet heel erg aan, en is chinese humor toch wel anders als Nederlandse humor... Het mopje was over een Japanner, want dat is de Chinese Belg.
De gids heeft zichzelf ook Tracey genoemd. Ik vind dat zelf nogal een grappige naam voor zo'n iel chinees vrouwke. Het lukte me ook niet heel goed haar naam met een strak gezicht uit te spreken. Tracey heeft een groen vlaggetje op een stokje, en daar moesten wij de hele dag achteraan lopen! En, Tracey hield niet van getreuzel. De routine was ongeveer zo:
1. we kwamen bij een tempel
2. "Let's go, let's go! We are here"
3. een korte niet te begrijpen uitleg
4. "okay, I give you 5 minutes here and than we go"
5. "LET'S GO, LET'S GO, WE MUST GO, BUS IS READY"
(Herhaal 1 t/m 5 nog bij 100 andere tempels)
Als je dacht dat je ooit stress in je leven hebt gehad moet je is een dagje met Tracey op stap gaan! Ze bedoelde het wel goed. Ze vond echt alle tempels zo mooi en wilde dat wij er zoveel mogelijk zagen!
Het was ook echt heel prachtig. Tussen de 5 bergen lagen wel ongeveer 130 tempels. Dit waren er veel meer, maar die zijn helaas vernietigd. De achtergrond was een berglandschap, en de boeddistische moniken waren aan het bidden en muziek maken in de tempels.

Het hotel waar we daarna heengingen was op het eerste gezicht echt heel mooi! We hadden een echte WC, en een douche die (weleens waar 2 uur per dag) warm was! Toen de gemoederen een beetje bedaarden kwamen we er langzaam achter hoe koud het in het hotel was... en dat er geen verwarming was. En dat er rook uit je mond kwam als je praatte... en dat je voeten bevroren van hoe koud de vloerbedekking was... Ik heb dus geslapen met 2 t-shirts en 2 truien aan, onder een dekbed, 2 dekens en 2 spreien... En het was koud!!!!!

De volgende dag deden we de gordijnen open (om 7 uur weer, want Tracey wilde om 8 uur vertrekken...) en er lag sneeuw! Dat maakte het wel extra bijzonder in de bergen! Het ontbijt was ook echt HEERLIJK! Zure tofu, 2 soorten soep, kool en uien en een soort oliebollen. Er waren ook gekookte eieren dus heb ik als ontbijt 2 gekookte eieren gegeten! (de mensen die mij een beetje kennen weten wel dat ik NOOIT 2 eieren eet. Ook een bijzondere reiservaring dus)

Op zondag hebben we de trap van de 1080 treden beklommen. In Nederland zou men zeggen: "die treden zijn te glad door de sneeuw, onverantwoord" In China zegt Tracey: "I know most students can't wait to climb the stairs, so they can get a little warmer!" Het was wel echt de moeite! De tempel bovenaan de trap was echt heel erg prachtig.

Kortom: het was een bikkelweekend, maar zeker de moeite! Ik hoop dat jullie daar iets van meekrijgen op de foto's.

Nog een grappig: wat-ben-ik-toch-een-attractie-in-China-verhaal
Vandaag zag ik een leuke tas in een winkeltje op de campus. Ik vroeg aan de man van het winkeltje hoe duur de tas was. De man begint spontaan te lachen, en trekt zijn mobieltje. Hij laat zijn telefoon zien, en wat staat daar op zijn achtergrondje als screensaver??? Een foto van mij! Ik wist achteraf wel wanneer hij die gemaakt had, en ik had toen nog het grapje gemaakt dat hij die vast op zijn achtergrond zou gaan zetten! Ik heb zijn telefoon op de foto gezet, wat een grap!

Op je hoogtepunt moet je stoppen, dus tot snel weer!

Leonie

• 17 April 2007 - 14:03

Rozanne:

He Bikkel,

Het zal inderdaad tijd worden dat je eens wat deed. Die Tracey is een goeie voor je!

Veel plezier,
    Bikkel er maar weer verder op los.
    Gr. Rozanne

• 18 April 2007 - 09:45

Gerlinde:

hihihihihihihihhahahaahaaahahaahahahahaihaihihihihahhahahahahihihihihihihihihahaaaahahahaahahahahhiiiihhihihihihihihihahahaahahahahahahahahahihihihihihihiii!!
    ik krijg bijna buikpijn van je stukje! zie het al helemaal voor me!!!

(en jij als screensaver: briljant!!!)

• 18 April 2007 - 09:46

Gerlind:

ps. hardop lachen in het o zo stille leidse scriptieatelier is niet zo heel erg gepast geloof ik..
    hihi :)

• 18 April 2007 - 09:49

Ger Nog Een Keertje:

oja, heb zo weer een sollicitatie gesprek. en nog steeds niets van die anderen gehoord... spannund!

• 18 April 2007 - 16:55

Marijke:

SUPER om je te spreken Leo!!

xxxxx

• 16 Mei 2007 - 16:18

Jaap:

hey leonie

Verslag uit: China, Taiyuan

Hoi iedereen!!!

Het reisschema ziet er zo uit:

31 maart- vertrek vanaf Schiphol(17.35 stijg ik op!!)

1 april- aankomst in Beijing, op naar de nachttrein naar Taiyuan

2 april- aankomst in Taiuan, introductie op de universiteit

3-6 april- colleges op de universiteit van Taiuan
elke morgen taalles, elke middag les in de Chinese cultuur

7 april- bezoek aan de oude stad Pinyao

EN WE VIEREN MARCEL'S VERJAARDAG NATUURLIJK

15 mei-1 juni- tweede vrijwilligers project

3 juni- vrije morgen. 's middags weer op de nachttrein naar Beijing

5 juni- bezoeken we het Summer Palace

6 juni- NAAR DE CHINESE MUUR!!!

7 juni-vrije dag in Beijing, en nog een laatste diner met de groep

De plas van DanDan

14 Mei 2007

Helan Ren??
Leonie

Hoi iedereen!!! Op 31 maart is het dan echt zover! Het komt behoorlijk snel dichterbij! Als je deze site in de gaten houdt, zie je precies waar ik zit, en als het goed is, hoe ik het daar vind! Hopelijk geen saaie verhalen, maar een boeiende compilatie. (je kan altijd dromen) Als het te saai dreigt te worden, stuur me dan even een reactie, dan zal ik extra mijn best doen! Het reisschema ziet er zo uit: 31 maart- vertrek vanaf Schiphol(17.35 stijg ik op!!) 1 april- aankomst in Beijing, op naar de nachttrein naar Taiyuan 2 april- aankomst in Taiuan, introductie op de universiteit 3-6 april- colleges op de universiteit van Taiuan elke morgen taalles, elke middag les in de Chinese cultuur 7 april- bezoek aan de oude stad Pinyao 8 april- vrije dag 9-13 april- colleges 14-15 april- weekendtrip naar de Wutai Mountains 16-20 april- colleges 21 april- vrije dag 22 april- op naar Houma, waar de groep in tweeën wordt gesplitst voor het vrijwilligerswerk 23 april-10 mei- eerste vrijwilligers project 11 mei- beide groepen gaan met de bus naar Xi'an, waar we een vrije avond hebben 12 mei- bezoeken we de Terra Cotta Army, schijnt een beroemde toeristische trekpleister te zijn! 's Avonds een wandeling in het Muslim Quartier 13 mei- bezoeken we de wild goose pagoda, ook zo'n trekpleister. Nog even opzoeken in de reisgids.. 14 mei- reizen naar het weeshuis. De beide groepen wisselen van project en reizen daarheen. EN WE VIEREN MARCEL'S VERJAARDAG NATUURLIJK 15 mei-1 juni- tweede vrijwilligers project 2 juni- op naar Houma, waar we de 2 na grootste waterval van China bekijken en overnachten in een hotel (ben ik dan waarschijnlijk wel aan toe) 3 juni- vrije morgen. 's middags weer op de nachttrein naar Beijing 4 juni- ariveren we in Beijing, waar we inchecken in een hotel, de fiets pakken, en door de oude Hutongs gaan fietsen. (oppassen voor honden ;) 5 juni- bezoeken we het Summer Palace 6 juni- NAAR DE CHINESE MUUR!!! 7 juni-vrije dag in Beijing, en nog een laatste diner met de groep 8 juni- op naar de bus naar het vliegveld, waar we om 10.55 plaatselijke tijd vertrekken. Op 8 juni om 15.00 Nederlandse tijd sta ik, een hele ervaring rijker, op Schiphol.